De stichting heeft voor haar werkzaamheden een beleidsplan opgesteld en doet jaarlijks verslag van haar activiteiten in een jaarverslag. Het beleidsplan wordt uitsluitend gepubliceerd op deze website. Het beleidsplan vindt u hier.
Strategisch beleidsplan 2019-2023
Stichting InKluZie, december 2018
Inhoudsopgave:
Missie, visie, strategie en ambitie
Activiteiten
Vrijwilligers
Partners / adviseurs
Medewerkers
Financiën
Marketing en communicatie
Bestuur
Inleiding
Op initiatief van de scholen in het Kristal is in 2013 de Stichting Kristal Samen Leven opgericht. Vanaf het begin werkt deze stichting nauw samen met Gigant, markant in cultuur en Mee Veluwe in Apeldoorn.
De activiteiten van de stichting richten zich vanaf het begin op de samenwerking tussen kinderen en volwassenen met en zonder beperking.
In 2018 heeft het bestuur besloten tot naamswijziging over te gaan daar zij naast de activiteiten in het Kristal een breder aanbod wil bieden en in een grotere regio actief wil zijn.
Bij deze ambitie past een nieuwe naam: InKluZie.
In hoofdstuk 1 staat de missie, visie, strategie en ambitie beschreven. Hoofdstuk 2 beschrijft de activiteiten van de Stichting. In hoofdstuk 3 staat de inleiding op het vrijwilligersbeleid. In hoofdstuk 4 staan de partners en adviseurs genoemd waar mee de stichting nauw samenwerkt. Hoofdstuk 5 geeft een overzicht van de medewerkers die bij de stichting betrokken zijn. Hoofdstuk 6 behandelt het financieel beleid van de stichting. In hoofdstuk 7 staat de markering en communicatie. Tot slot wordt in hoofdstuk 8 de bestuurlijke vormgeving besproken.
1. Missie, visie, strategie en ambitie.
1.1 Missie
Stichting InKluZie legt verbindingen tussen kinderen en volwassenen met- en zonder beperking, zodat iedereen gelijkwaardig deel kan nemen aan de maatschappij.
Erkenning, waardering en benutten van overeenkomsten en verschillen staan hierbij voorop.
1.2 Visie
Daartoe organiseert de stichting activiteiten op het gebied van kunst en cultuur die dit doel ondersteunen en de integratie in de samenleving van mensen met een beperking bevorderen. Hierdoor worden de inclusie, sociale cohesie en vrijwillige inzet van mensen bevorderd.
1.3. Strategie
De missie en de visie worden bereikt door:
– Het organiseren van activiteiten voor kinderen en volwassenen met en zonder beperking.
– Structurele culturele ontmoetingen tussen volwassenen en kinderen met en zonder een beperking te realiseren.
– Kinderen en volwassenen kennis te (laten) maken met en plezier te beleven aan het gezamenlijk vormgeven van de activiteiten.
– Het ontwikkelen en stimuleren van ieders talent waardoor zelfbewustzijn toeneemt.
De aanpak van stichting InKluZie wordt steeds getoetst aan de volgende voorwaarden:
– Concreet en praktisch.
– Directe maar duurzame resultaten.
– Intensieve samenwerking tussen onderwijs, zorg en de bewoners van Apeldoorn en omstreken.
– Lage overheadkosten.
1.4 Ambitie
Actieve betrokkenheid en inzet van partijen (ouders, familieleden, medewerkers van scholen en zorgvoorzieningen, vrijwilligers) is vanzelfsprekend.
– Er is digitale activiteit en zichtbaarheid.
– Aantrekken van sponsoren voor langere termijn, zowel in samenwerken als financieel.
– Structurele samenwerking vergroten.
– Er is een bekend gezicht verbonden aan de stichting.
– Kinderen en ouderen dragen bij aan het programma en de stichting
– De stichting is bekend in de Stedendriehoek.
– Er is een stevig netwerk van samenwerkende partners.
– Projecten kunnen zelfstandig draaien.
– De structuur van de stichting is aangepast aan gewijzigde doelstelling.
– Er zijn voldoende vrijwilligers voor de activiteiten.
– De webwinkel heeft een prominente plaats binnen de website en is daarmee een vaste bron van inkomsten.
2. Activiteiten
Kunst en Cultuur biedt een uitgelezen mogelijkheid tot ontmoeting tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Ontmoetingen door samen creatief en expressief bezig te zijn. Maar ook door samen naar kunst te kijken, daarover met elkaar in gesprek te gaan. Door middel van projecten realiseert de stichting ontmoetingen tussen kinderen en volwassenen met en zonder een beperking. Door hierbij nadrukkelijk de kinderen te betrekken, er van uit gaande dat zij de toekomst hebben, levert de stichting zo een bijdrage aan een samenleving die ruimte geeft aan verschillen. Een samenleving waarin kwetsbare bevolkingsgroepen zich thuis voelen en als volwaardige burgers mee kunnen en mogen doen.
Kernwoorden hierbij zijn:
– Ontmoeting
– Verbinden.
– Gelijkwaardigheid.
– Bereikbaarheid.
Stichting InKluZie richt zich op de activiteiten op het gebied van kunst en cultuur.
2.1.Fotografie. Aut of the Box.
Jongeren met een beperking kijken vaak op een andere manier naar de leefomgeving. De wereld ziet er anders uit op het moment dat je in een rolstoel zit of wanneer je een vorm van autisme hebt. Door middel van fotografie krijgen jongeren met een beperking de mogelijkheid om de wereld vanuit hun visie en standpunt te bekijken.
In het project “Kijk ik toon je mijn stad” gaan jongeren met een verstandelijke beperking en veelal een vorm van autisme met fotografie aan de slag. Veel van deze jongeren hebben moeite met communicatie. Het fototoestel blijkt een waardevol hulpmiddel te zijn om zonder woorden te zeggen wat je bedoelt. Een groep fotografen (amateurs en professionals) laat jongeren met een beperking kennis maken met de mogelijkheden van fotografie. Met een fototoestel verkennen de jongeren hun omgeving en maken deze ook voor anderen toegankelijk. Het fotograferen lokt uit tot communicatie en contact.
Lessen fotografie door professionele- en amateurfotografen die op vrijwillige basis lesgeven aan jongeren in acht bijeenkomsten van twee uur. In deze lessen leren de jongeren kijken naar- en bewust worden van hun omgeving, vanuit hun eigen perspectief.
Activiteiten die voortkomen uit het fotograferen:
– Ontwikkelen en afdrukken van de foto’s.
– Exposities organiseren.
– Onderhoud en aanschaf van materialen t.b.v. exposities etc.
– Verkoop van foto’s op exposities en via de website.
2.2. Muziek.
Het muziekaanbod bestaat uit het opzetten van diverse muziekactiviteiten, in samenwerking met kunst- en cultuurorganisaties uit Apeldoorn en omstreken, en een inclusief muziekaanbod voor kinderen en volwassenen met en zonder beperking.
Kinderen met een beperking zijn niet vanzelfsprekend in staat muzieklessen te volgen. Door hun beperking kunnen ze niet altijd goed een muziekinstrument vasthouden. Dat vraagt aanpassingen en extra begeleiding. De stichting zorgt voor voldoende instrumenten, die de leerlingen te leen krijgen om ook thuis te oefenen. Klassikaal wordt er door een beroepskracht en vrijwilligers muziekles gegeven.
Muziekactiviteiten bestaan uit:
– Leerorkest: door docenten en vrijwilligers worden wekelijks muzieklessen gegeven aan 150 kinderen met en zonder een beperking.
– Muziekles in de klas.
– Kennis maken met instrumenten.
– Instrumenten leren bespelen.
– Muziekles en ondersteuning aan teamleden.
– Bewegen op muziek.
– Optredens verzorgen en uitvoeren.
– Muziek maken met dementerende ouderen, contact bevorderen tussen kinderen en ouderen
– Digitale leeromgeving (ELO)
– Muziekmix
– Muziektheater
3. Vrijwilligersbeleid
Om de activiteiten van de stichting goed uit te voeren is zij voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers. Hiervoor is een vrijwilligersbeleid opgesteld waarin alle aspecten beschreven staan omtrent werving, selectie en begeleiding van vrijwilligers.
Zie hiervoor: vrijwilligersbeleidsplan.
4. Partners en adviseurs.
De stichting werkt samen met de volgende partners:
– Gigant, Markant in cultuur.
- MEE Veluwe.
- Gemeente Apeldoorn.
- Woonorganisatie Klein Geluk.
- Scholen: De Vliegenier, De Diamant, Het Kroonpad, De Zonnehoek.
- Cultuur Mij Oost.
- Apeldoorn fotostad.
- Accres.
- Bewonerscommissie het Kristal.
- De Klup, vrijetijdscentrum voor mensen met een beperking.
- Gemeente Apeldoorn, stadsdeel manager.
- RABObank.
- Mudante wereldmuziek.
- Conceptinc
- Tom Beek.
Daarnaast laat de stichting zich adviseren door een aantal organisaties, vrijwilligers en professionele adviseurs o.a. op het gebied van:
- Financieel beleid.
- Werving sponsors en donateurs.
- Uitvoering van projecten.
5. Medewerkers
Betaalde krachten: om te kwaliteit en de continuïteit te blijven waarborgen zijn een beperkt aantal betaalde krachten verbonden aan de stichting of ingehuurd door de stichting. Vrijwilligers met kennis van muziek: voor het begeleiden van de leerlingen is het van belang dat deze vrijwilligers beschikken over didactische/ muzikale vaardigheden. Vrijwilligers met kennis van fotografie: voor het begeleiden van de jongeren is het van belang dat deze vrijwilligers beschikken over didactische/ fotografische vaardigheden. Combinatiefunctionaris: voor het opzetten en coördineren van activiteiten, het werven van en onderhouden van contacten met vrijwilligers en instanties. Dit is een betaalde professionele kracht.
6.Financiën
De stichting is afhankelijk van sponsoren en subsidies. Stichting InKluZie besteedt het overgrote deel van het geld direct aan de projecten en voert een zorgvuldig en weloverwogen beleid. Concreet betekent dit dat vrijwel alle inkomsten rechtstreeks ten goede komen aan de deelnemers van de verschillende projecten. Een project komt pas voor ondersteuning in aanmerking op het moment dat er minimaal voor de komende twee jaar ruimte is om het uit te voeren.
6.1 Begroting
Voor elk kalenderjaar wordt een begroting opgesteld met daarin de geraamde kosten voor de activiteiten, onderhoud en afschrijving van instrumenten en materialen, personeelskosten, vergoeding voor vrijwilligers en verwachte inkomsten.
6.2. jaarrekening
Het bestuur legt door middel van een jaarrekening verantwoording af voor het door haar gevoerde beleid over een kalenderjaar. De jaarrekening verschijnt jaarlijks voor 1 april. Deze is openbaar en ten alle tijde opvraagbaar. De accountant van de stichting is Boon Registeraccountants BV
6.3. ANBI Status
Stichting InKluZie is in het handelsregister van de kamer van Koophandel ingeschreven onder nr. 57693269. De belastingdienst heeft de Stichting per 1-1-2013 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende instelling. RSIN/Fiscaal Nummer 852693837. De stichting betaalt daarom over ontvangen giften en legaten geen schenk- of erfbelasting. Giften aan Stichting InKluZie komen bij de donateurs in aanmerking voor belastingaftrek.
7. Marketing en communicatie
De stichting werkt aan haar bekendheid via de volgende kanalen:
– Website.
– Brochures, nieuwsbrieven en flyers.
– Interviews en aankondiging van activiteiten in krant en regionale bladen.
– Exposities.
– Mond tot mondreclame
8. Bestuur
Het bestuur is verantwoordelijk voor het bestuurlijk beleid, financieel beheer en de interne- en externe communicatie. De stichting heeft een bestuur dat bestaat uit 5 bestuursleden; een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en twee bestuursleden met algemene bestuurstaken.
De bestuursleden genieten voor hun werkzaamheden geen beloning. De bestuurders worden benoemd door het bestuur voor onbepaalde tijd. Tot bestuurders zijn benoemd:
Chris de Winter, voorzitter
John Buitenhuis, vice-voorziter
Thea Schipper, secretaris/ penningmeester
Helga Fidder
Marcel Wentink
Adviseur van het bestuur en projectleider: Truus Hermkens
8.1. Gedragscode.
Voor het bestuur staat integriteit in de meest brede zin hoog in het vaandel. dat betekent dat tegenstrijdigheden tussen persoonlijke (financiële)belangen en het bestuurslidmaatschap vermeden worden. De kosten die bestuursleden maken voor vergaderingen etc. komen niet voor rekening van de stichting.